Verplaatsing naar notaris niet meer nodig voor ondertekening aktes

op 10 april 2020 18:00 Tijd


10 april 2020 18:03

Dankzij een digitale volmacht kunt u binnenkort vanuit uw luie zetel een akte ondertekenen.

Notarissen mogen momenteel alleen nog dringende aktes verlijden, waardoor in hun kantoren een bottleneck ontstaat. ‘Die situatie creëert voor veel mensen onzekerheid’, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisfederatie. Bijvoorbeeld in de vastgoedsector.

De ondertekening van de akte is de laatste stap in de eigendomswissel van een woning. Tussen het ondertekenen van het compromis en de akte kunnen tot vier maanden zitten. Een compromis is een bindend document, maar u bent pas helemaal zeker van uw zaak als ook de akte ondertekend is. Als u weet dat er eind vorig jaar een rush was op de vastgoedmarkt, nadat in Vlaanderen de woonbonus werd afgeschaft, is het niet moeilijk te begrijpen dat bij de notarissen een stapel aktes klaarligt om ondertekend te worden. Hetzelfde geldt voor verkopen die net voor de lockdown werden beslecht.

Vlaams minister van Financiën en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) voorzag al in twee maanden extra om aktes te laten verlijden, zodat de voorziene termijnen niet overschreden worden. Ook federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) doet zijn duit in het zakje door digitale volmachten mogelijk te maken.

Videocall

Zo’n volmacht maakt dat u zich niet meer hoeft te verplaatsen naar de notaris om uw akte te ondertekenen. Sinds enkele maanden beschikken de notarissen al over een beveiligd videoconferentiesysteem, waardoor u bniet meer naar de notaris van de tegenpartij moet bij bijvoorbeeld de verkoop van een woning, maar ieder bij zijn eigen notaris de akte kan ondertekenen. Dat is handig als beide partijen ver van elkaar wonen.

‘We stellen het principe van dat netwerk open voor het grote publiek’, zegt Van Opstal. Via een videocall hebt u contact met uw notaris (eventueel ook met de tegenpartij en diens notaris). Als uw handtekening vereist is, geeft u een digitale volmacht aan een vertrouwenspersoon of een notariële medewerker. De identificatie kan op twee manieren gebeuren: met de identiteitsapp Itsme of met een kaartlezer met uw e-ID en de juiste pincode. Met zo’n volmacht krijgt de notariële medewerker de toelating de akte in uw plaats te ondertekenen. Het verlenen van die volmacht kost u niets.

De oplossing geldt voor de meeste notariële akten. ‘Niet alleen voor wie een huis wil kopen, maar ook voor wie een huwelijkscontract wil ondertekenen of een schenking regelen’, zegt Geens. Het parlement moet de wet nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dat zo’n twee weken in beslag neemt.

Bron: Netto