De anticorruptiespeurders van de federale politie krijgen versterking. Eric Snoeck, de nieuwe directeur van de federale gerechtelijke politie, wil het aantal speurders opdrijven van 22 naar 66.
De Centrale dienst voor de bestrijding van de corruptie (CDBC) is al jaren een van de ondergeschoven kindjes van de federale politie. Uit een toezichtsverslag van het federale parket over de dienst bleek dit voorjaar dat het CDBC tekortschiet in zijn opdracht ( DS 14 mei). Magistraten rekenen op het CDBC om de zware corruptiedossiers uit te spitten, zoals dat rond de Regie der Gebouwen, Kazachgate, het gesjoemel van MR-politicus Serge Kubla of recenter de matchfixing in het Belgische voetbal. Maar sinds 2015 onderzoekt het CDBC amper nog private corruptie.
Snoeck wil dat veranderen. 'Corruptie en zware financiële criminaliteit moeten opnieuw de corebusiness van de federale gerechtelijke politie horen', zegt hij. Hij wil het kader van 66 mensen bij de CDBC zoveel als mogelijk opnieuw invullen. Nu werken er amper 22 mensen. 'Het gaat om dossiers met een groot maatschappelijke belang. Als we die speurders niet hebben, is dat een probleem voor ons land.'
De plaatsen zijn intussen opengesteld. Ook andere centrale diensten van de federale gerechtelijke politie kunnen rekenen op een doorstart: de CDGEFID, bevoegd voor de zware financieel-economische criminaliteit, de Federal Computer Crime Unit, het FAST-team dat voortvluchtige veroordeelden opspoort, en de afdeling die onderzoek voert naar misdrijven binnen Defensie.
Met de steun van Geens
Die versterking gaat in tegen een trend die al jaren heerst bij de federale gerechtelijke politie. Gespecialiseerde diensten in Brussel werden afgebouwd ten voordele van de teams in de gerechtelijke arrondissementen.
Snoeck beklemtoont dat het zwaartepunt van de FGP in de arrondissementen blijft liggen, maar vindt ook dat de centrale diensten die zelf onderzoeken voeren, zoals de CDBC, voldoende sterk moeten zijn. Voor zijn plannen vindt hij steun in een koninklijk besluit dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken opstelden en intussen tekenden.
'Daardoor kunnen de centrale diensten ook toekomstgericht werken', zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 'De parlementaire onderzoekscommissie rond de aanslagen van 22 maart 2016 heeft gezegd dat die centrale diensten geherwaardeerd moeten worden, net zoals het Comité P.' (me, vhn)