Ouders mogen vrij de familienaam van hun kind kiezen. Bij onenigheid krijgt het kind de dubbele naam, in alfabetische volgorde.
Veerle Beel
BRUSSELSinds juni 2014 mogen ouders kiezen welke familienaam ze aan hun kinderen willen geven: die van de vader, die van de moeder, of de dubbele familienaam, in gelijk welke volgorde.
De bedoeling van die wetswijziging was om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen te vergroten. Maar bij onenigheid tussen beide ouders werd het toch de familienaam van de vader.
Na een klacht van een vrouw tegen dit 'vetorecht' van vaders werd die laatste bepaling door het Grondwettelijk Hof geschrapt. De overheid moest haar huiswerk overdoen tegen eind dit jaar.
Dat het de dubbele familienaam zou worden in het geval ouders zelf de knoop niet kunnen doorhakken, stond al vast. Zo wordt geen van beide ouders voorgetrokken. Maar welke naam mag eerst?
Vrijdag beslisten minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) dat de familienamen van beide ouders in alfabetische volgorde samen de familienaam van het kind zullen uitmaken. Maar alleen in het geval ouders er samen niet uit geraken. Het staat andere ouders vrij om die volgorde om te draaien, of om alsnog voor alleen de naam van de vader, of alleen die van de moeder te kiezen.
Geen toeval
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen had voorgesteld om loting en dus toeval de doorslag te laten geven.
Het nieuwe naamrecht treedt ten laatste in werking op 1 januari 2017. Ouders die sinds 1 januari 2014 nog geen keuze maakten of die het niet eens waren over de naam van hun kind, krijgen tot 30 juni de tijd om hun kind alsnog de dubbele familienaam in alfabetische volgorde te geven.
Vorig jaar kregen negen op de tien kinderen nog de familienaam van hun vader. Amper 4 procent kreeg de familienaam van de moeder en nog een 4 procent kreeg een dubbele familienaam, met in de meeste gevallen eerst de familienaam van de vader.
Veerle Beel