Terreurslachtoffers krijgen vergelijkbaar statuut als oorlogsslachtoffers

op 22 april 2016 16:18 De Standaard

De slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel zullen

kunnen rekenen op een statuut dat vergelijkbaar is met dat van

oorlogsslachtoffers. Dat melden de bevoegde ministers.

Afhankelijk van het geval levert dat toegang tot een gegarandeerd pensioen, levenslange en volledige terugbetaling van medische kosten en een slachtofferkaart met bepaalde voordelen. Het nieuwe statuut voor terreurslachtoffers maakt deel uit van een ruimer pakket maatregelen ter ondersteuning van de slachtoffers en hun nabestaanden. Alle departementen bundelen de krachten, luidt het in een persbericht van de bevoegde ministers Koen Geens (Justitie), Maggie De Block (Volksgezondheid) en Steven Vandeput (Defensie).

Zo zal met de slachtoffers proactief contact gezocht worden om hen te begeleiden naar de gepaste ondersteuning. En er komt een uniek aanspreekpunt in de schoot van het slachtofferfonds, bereikbaar op 0471 123 124 en via het e-mailadres [email protected].

Noodhulp

De regering trekt ook de plafonds op voohttps://koengeens.nimbu.io/admin/channels/news/entries/new#r de noodhulp waar slachtoffers en nabestaanden aanspraak op kunnen maken in afwachting van een statuut van nationale erkenning. Het plafond voor 'noodhulp' - wanneer het vooronderzoek en de gerechtelijke procedure nog niet afgelopen zijn - gaat omhoog van 15.000 naar 30.000 euro. Dat voor 'hoofdhulp' - voor geleden fysieke en psychische schade - gaat van 62.000 naar 125.000 euro.

De regering verzekert dat de hulp ook mogelijk zal zijn voor Belgen die in het buitenland slachtoffer worden van terreur. Door bovendien tot drie jaar terug te gaan in de tijd, zullen bijvoorbeeld ook Belgische slachtoffers van de aanslagen in het Tunesische Sousse een verzoek tot ondersteuning kunnen indienen.

Tot slot wordt ervoor gezorgd dat bij terreurdaden geen vonnis meer nodig is van de rechter om aanspraak te kunnen maken op hulp. En het slachtofferfonds wordt gevraagd om op eenvoudige aanvraag een forfaitair voorschot van 5.000 euro toe te kennen aan de gehospitaliseerde slachtoffers en de naasten van de overledenen.

(Foto: In het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek werden heel wat slachtoffers opgevangen.

Foto:

EPA)

Ziekenhuis

De Block laat ook weten dat dag op dag een maand na de aanslagen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek nog steeds 39 slachtoffers in het ziekenhuis verblijven, van wie twintig op intensieve zorgen. De patiënten liggen verspreid over zeventien Belgische ziekenhuissites. Van de twintig slachtoffers op intensieve zorgen, verblijven er dertien in een gespecialiseerd brandwondencentrum.

Lees het artikel »