Aparte afdeling is de minste van twee kwaden

op 14 maart 2015 15:20 VRT Journaal

De gevangenissen van Brugge en Ittre krijgen elk een aparte afdeling om geradicaliseerde gedetineerden in op te sluiten. Op die manier wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vermijden dat ze andere gevangenen ophitsen of rekruteren. "Maar het moet de allerlaatste oplossing zijn."

Minister van Justitie Geens kondigde eerder al aan dat het probleem van radicaliserende gevangenen aangepakt moet worden, zeker na de terreuraanslagen in Brussel en Parijs.

Nu is er een actieplan op papier gezet. Justitie wil een tweesporenbeleid voeren: de geradicaliseerde gevangenen worden zoveel mogelijk op gewone afdelingen opgevolgd, maar voor de zwaarste gevallen die andere gevangenen in hun gedachtegoed dreigen mee te sleuren, komen er aparte afdelingen.

Twee gevangenissen, die van Brugge en Ittre, krijgen zo'n aparte afdeling om geradicaliseerde gevangenen in onder te brengen, zo maakte Geens in de krant De Morgen bekend.

"Op dit moment hebben we tussen de 40 en de 60 - alles hangt af van het moment - gedetineerden die in verband met terrorisme in de gevangenis zitten", legde Geens de huidige situatie uit in "Het Journaal". "Maar er zijn veel meer mensen die kunnen radicaliseren, want we er zitten zo'n 4.000 moslims in onze gevangenissen."

Moslimconsulent

Met de aparte afdelingen wil justitie dus vermijden dat de geradicaliseerde gevangenen anderen ophitsen of rekruteren, bijvoorbeeld om in Syrië of Irak te gaan strijden aan de zijde van IS.

Naast de aparte afdelingen komt er ook extra personeel bij om het probleem van radicalisering aan te pakken. Zogenoemde moslimconsulenten zullen een grote rol krijgen om de gevangenen van hun extreme gedachten af te brengen. Er werken nu 18 consulenten in de gevangenissen, zegt Geens, binnenkort zullen er dat 27 zijn.

7 miljoen euro

Het hele actieplan zal volgens Geens 7 miljoen euro kosten. België volgt met dit actieplan het voorbeeld van Frankrijk en Nederland, waar zulke aparte afdelingen al langer bestaan. Daar komt echter flink wat kritiek op de afdelingen omdat extremisten die daar samen zitten hun netwerken zouden kunnen onderhouden.

Koen Geens neemt die kritiek ter harte. "De vraag is: wat is het alternatief? Ik ben het volledig eens met de critici dat dit de allerlaatste oplossing moet zijn."

Volgens de minister zal men nog altijd proberen om radicalen en extremisten eerst te verspreiden onder de normale gevangenen en ze zo goed als mogelijk te integreren. "Maar als dat niet lukt, kunnen we toch niet toelaten dat andere gevangenen besmet worden door de extremisten. Ik geef toe dat het een radicale remedie is, maar de minste van twee kwaden als het de ultieme remedie is."

"Extra personeel en goede opleiding"

De vakbonden van de gevangenis van Brugge zijn bezorgd dat met dit actieplan de werkdruk zal stijgen. "Voor het personeel is er de absolute voorwaarde dat er extra personeel bijkomt", reageert Rudy Delaere van de ACOD in Brugge. Geens belooft dat dat extra personeel er ook zal komen. Naast de mosilmconsulenten komen er ook IT-specialisten en psychosociale begeleiders bij, zegt hij.

Delaere haalt ook aan dat het personeel nog geen opleiding heeft gekregen. De vakbond wil ook dat de beide afdelingen, in Brugge en Ittre, op hetzelfde moment worden geopend.

Bekijk het fragment »