#DeNazomervanGeens

op 06 oktober 2024 17:22 Nieuwsbrieven

Het is sinds mensenheugenis geleden dat de lokale en de nationale verkiezingen zo dicht bij elkaar lagen. Gelukkig zijn er nog vier maanden tussen 9 juni en 13 oktober, maar onze borden konden we bijna laten staan. Bij leven en welzijn, en bij constante wetgeving, hebben we, als ik goed kan tellen, opnieuw prijs binnen dertig jaar, en vallen de lokale en nationale verkiezingen weer ‘samen’ in 2054. Ik zal dan 96 zijn, wellicht geen lijstduwer meer voor Europa, provincie en gemeente, maar ik zal zeker nog gaan stemmen – als ik leef en nog kan uiteraard.

De inzet van de lokale verkiezingen is in elke gemeente verschillend, maar voor het eerst in de Belgische geschiedenis, is er – althans in Vlaanderen – geen opkomstplicht. Dat is niet revolutionair. Ook in Duitsland, Nederland of Frankrijk is er geen stemplicht. Men denkt dat er minder foert-stemmen zullen zijn. Uiteraard zullen er minder blanco en ongeldige stemmen zijn. Maar dat er geen stemplicht is, heeft extreem rechts of extreem links in voormelde buurlanden niet tegengehouden: Alternative für Deutschland (Björn Höcke), Rassemblement National in Frankrijk (Marine Le Pen) en Partij voor de Vrijheid in Nederland (Geert Wilders). Bij ons denken sommigen dat vooral het ouder deel van de bevolking zal thuis blijven waardoor traditionele partijen als CD&V zouden lijden. Daar geloof ik niets van. Onze kiezers zijn gemotiveerd, en laten zich niet afschrikken door regen of koude.

Er zijn ook andere nieuwe regels. De ‘grootste’ partij (die het meeste stemmen behaalde) krijgt na de verkiezingen gedurende twee weken het initiatief om een nieuwe meerderheid te vormen – of om de oude meerderheid verder te zetten. Het gevolg van die nieuwe regel is dat in tal van gemeenten kartels werden gevormd tussen partijen die niet meer apart en onder eigen naam opkomen, maar de ambitie hebben om ‘samen’ met één gezamenlijke lijst de grootste te worden.

De kandidaat die op de lijst van de grootste partij de meeste stemmen heeft behaald, wordt in beginsel burgemeester. Ook dat is nieuw. De lijststem heeft geen enkel belang meer, de kiezer moet zijn voorkeur voor één of meer kandidaten uitdrukken om verschil te maken op het stuk van de burgemeester keuze.

Er zijn komende zondag 13 oktober ook provinciale verkiezingen. Van oudsher is onze partij sterk betrokken geweest op het provinciaal niveau dat mensen verbindt: fietssnelwegen, erfgoed, lokaal toerisme, landbouw en omgeving, waterbeheersing, het zijn maar enkele van onze meest in het oog springende provinciale realisaties.

Weinig mensen realiseren zich wat de provincie allemaal doet. Tot ze horen dat het provinciaal rampenplan in werking is getreden bij één of andere overstroming, maar dat de de door de provincie aangelegde overstromingsgebieden vooralsnog hun ergste leed vermijden. Of dat de gouverneur is tussengekomen bij een staking in de gevangenissen. Of dat de fietssnelweg van Leuven naar Brussel over 31 km volledig bewegwijzerd kan worden gebruikt. Of dat de provincie er alles aan doet om ervoor te zorgen dat onze prachtige Brabantse trekpaarden de lastige boomwerkjes in het Meerdael woud blijven opknappen. Om niet te spreken van de cruciale rol die onze provincie speelt inzake stedenbouw en omgeving. Of ja, bent u toevallig recent nog in een provinciaal domein of in een provinciaal zwembad geweest?

Lees #DeNazomervanGeens »