Belgische transgenders moeten in de toekomst geen zware geslachtsoperatie meer ondergaan om officieel van geslacht te kunnen veranderen. Dat staat in de nieuwe transgenderwet, die pas morgen op de ministerraad zal worden voorgelegd. Daarnaast zullen kinderen al vanaf 12 jaar van naam kunnen veranderen.
Wie vandaag de dag van geslacht wil veranderen, moet zich laten steriliseren én zich ook fysiek laten ombouwen. Met de nieuwe transgenderwet hoeft dat echter niet meer. "Die medische vraag wordt nu ongedaan gemaakt", zegt federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een schending van de mensenrechten om iemand te verplichten zich te laten steriliseren of fysiek te laten ombouwen."
Volgens Sleurs houdt precies die ingrijpende medische procedure nu nog veel mensen tegen om van genderidentiteit te veranderen. "Als gynaecoloog kan ik alleen maar zeggen dat het een bijzonder zware operatie is, als je als vrouw bijvoorbeeld je baarmoeder moet laten verwijderen."
De enige voorwaarde die het wetsvoorstel wel nog zal opleggen als iemand van geslacht wil veranderen, is dat de persoon in kwestie op voorhand naar een transgenderorganisatie gaat om zich uitgebreid te informeren. "Daar krijgen ze dan een attest mee om voor te leggen aan de ambtenaar van burgerlijke stand", legt federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit. Geens werkte samen met Sleurs het nieuwe wetsvoorstel uit. "We willen er zeker van zijn dat mensen een indringend gesprek hebben gehad over de gevolgen van zo'n beslissing."
Naamswijziging vanaf 12 jaar
Een tweede verandering die in de nieuwe transgenderwet zal staan, is dat jongeren al vanaf hun 16e verjaardag van geslacht kunnen veranderen. Nu ligt die leeftijdsgrens nog op 18 jaar. Van voornaam veranderen zal zelfs al vanaf 12 jaar kunnen. "We zien dat veel kinderen het eigenlijk heel jong al weten", zegt Sleurs. "Vanaf 16 jaar nemen jongeren vaak al puberteitsremmers. We volgen daar met de wetswijziging dus het medische proces."
Tot slot zal het dankzij de nieuwe transgenderwet ook mogelijk worden om later opnieuw van gedachten te veranderen en je oorspronkelijke geslacht opnieuw aan te nemen. "Al zal dat wel niet eenvoudig zijn", benadrukt Geens. "Dat zal enkel met toestemming van de familierechtbank kunnen gebeuren. Maar je kan dus wel terug."
Geens hoopt dat de nieuwe transgenderwet ten laatste midden 2018 officieel in werking treedt. Het wetsontwerp wordt morgen op de ministerraad besproken en zal dan nog door het parlement moeten worden goedgekeurd.
Bekijk het fragment »