Minister en kansspelcommissie pakken valse accounts aan

op 03 november 2015 10:22 De Morgen

Naam: Barack Obama. Rijksregisternummer: 92.02.02.00-142. Op de meeste goksites in ons land kun je je fantasie de vrije loop laten als je je persoonsgegevens moet ingeven. Zelfs met bovenstaand voorbeeld kom je weg, al moet je je (valse) rijksregister wel even laten genereren door een gespecialiseerde website.

Nochtans zijn er sinds 2010 strenge regels voor de onlinegokkantoren, maar in de praktijk blijven die dode letter. Je moet dan wel eerst registreren voor je je aan een gokje waagt, er is nauwelijks controle op de echtheid daarvan. Zorgwekkend, want het zet de deur open voor misbruiken.

Een minderjarige kan zo zonder veel problemen aan het gokken slaan. Mensen die wegens uitstaande schulden door de Kansspelcommissie op een zwarte lijst zijn geplaatst, kunnen gewoon hun verslaving in stand houden. Bovendien is er geen enkele controle op de herkomst van de ingezette bedragen, waardoor de goksites ook als witwaskanaal gebruikt kunnen worden.

Misbruiken

De Kansspelcommissie stelt hier nu op aangeven van bevoegd minister Koen Geens (CD&V) paal en perk aan. Sinds september kunnen ze het rijksregisternummer ook effectief koppelen aan de naam en het adres van de persoon die zich inschrijft. Op die manier zijn er sindsdien al 70.000 valse accounts gedetecteerd. "Maar dat aantal zal de komende maanden oplopen tot 200.000 of zelfs 300.000", zegt Peter Naessens van de Kansspelcommissie. "Op een gegeven moment zaten we aan een miljoen gokaccounts, terwijl er naar schatting maar 400.000 mensen echt actief zijn op die sites."

Opgelet, tussen die accounts zitten ook mensen tussen die hun inloggegevens vergeten zijn of die zich meerdere keren hebben ingeschreven om op die manier meermaals van promoties te kunnen genieten. Maar dan nog zijn de helft van de vastgestelde 'valse' accounts malafide, schat Naessens.

De Belgian Gaming Association (BGA), dat zegt het gros van de online gokwebsites en casino's te vertegenwoordigen, geeft aan zelf al op te treden wanneer er misbruiken zijn. Wanneer er winnende bedragen uitbetaald moeten worden, controleren de gokkantoren of de bankgegevens overeenkomen met die van de account. Als er bedragen boven de 2.000 euro gestort moeten worden, vragen sommige websites aan de speler om eerst een kopie van zijn identiteitskaart door te sturen.

Toch is dit een bijzonder omslachtige gang van zaken, een alarmprocedure die enkel in werking treed als het echt fout loopt. Daarom wordt het vanaf begin volgend jaar niet meer mogelijk om met een valse naam te registreren. "Onze informatici zijn volop bezig om dat ook technisch mogelijk te maken", zegt Naessens. Zo wordt het probleem bij de bron aangepakt.

Illegale praktijken

Op de achtergrond speelt een etterend conflict tussen de Nationale Loterij en de sector van onlinegokkantoren. In een furieuze brief aan de Kansspelcommissie valt CEO Jannie Haek de valse accounts aan. Hij stelt dat de onlinegokkantoren hun illegale praktijken van voor 2010 gewoon voortzetten. Mogelijk heeft dat een en ander in gang gezet.

Geens (CD&V) maakt zich in elk geval sterk de wetgeving rond online gokken verder concreet uit te werken. "We moeten alles doen om gokverslaving tegen te gaan en vooral minderjarigen hiertegen te beschermen. Vooral bij het online gokken doen zich momenteel problemen voor", zegt hij. Hij maakt zich sterk de momenteel eerder vage wetgeving verder concreet uit te werken en alle achterpoortjes te sluiten.