Minister Geens werkt nieuw justitieplan uit

op 18 maart 2015 20:44 VRT Journaal

Gevangenisstraffen van minder dan één jaar verdwijnen uit het strafrecht. Dat blijkt uit het zogenoemde Justitieplan dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft voorgesteld. Een assisenproces is in de toekomst alleen nog voor passionele moorden voorbehouden.

    Het Justitieplan van minister Geens somt een hele resem hervormingen op die de werking van het gerecht efficiënter moeten maken. In de Kamer heeft hij het document van 135 pagina's vanmiddag voorgesteld. Het is de bedoeling de inhoud van het plan de komende jaren in wetgeving om te zetten.

    Eén van de opvallendste maatregelen die de minister aankondigt, is het schrappen van gevangenisstraffen van minder dan één jaar uit het strafrecht. "Een korte gevangenisstraf, het "proberen" van de gevangenis, leidt zelden tot goede resultaten", zegt hij. "Het draagt niet bij aan de herintegratie of de resocialisatie van de gedetineerde, maar juist tot het aanleren van slechte gewoontes."

    Assisen

    Wie een gevangenisstraf tot vijf jaar krijgt, zal in de toekomst "automatisch" vrijkomen na de helft van de straf, tenzij het parket dit expliciet niet wil. Voor langere celstraffen blijft de tussenkomst van de strafuitvoeringsrechtbank vereist opdat een gedetineerde vervroegd kan vrijkomen.

    Daarnaast wil Geens ook minder assisenprocessen. Deze procedure wil hij alleen nog voor passionele moorden voorbehouden en niet langer voor terrorisme en banditisme.

    Procedurefouten

    Geens wil voorts het aantal vredegerechten verminderen. Ook het aantal gewone rechtbanken moet dalen. Hij wil communicatie meer via elektronische weg laten verlopen om zo de kosten te verminderen. De raadkamer die over de voorlopige hechtenis beslist, moet in de toekomst dichter bij de gevangenis bijeenkomen. Op die manier wil Geens in de vervoerskosten snoeien. Om te vermijden dat procedurefouten een hele zaak kunnen kelderen, wil hij af van de term "nietigheid". Tot slot wil hij ook het aantal beroepsprocedures verminderen.

    Bekijk het fragment »