Tijdens het overlegcomité heeft de federale regering haar maatregelen voor het concurrentiepact toegelicht en geduid. De Gewestregeringen hebben er akte van genomen, en zullen op 11 december met bijkomende maatregelen komen. De belangrijkste elementen van het pact, waaronder de loonlastenverlaging die toelaat ons gelijk te trekken met de drie voornaamste buurlanden en de ontwrichte zones, worden verankerd in een dwingend wettelijk kader.
Enerzijds verbindt de federale regering zich tot een bijkomende lastenverlaging van telkens 450 miljoen euro in 2015, 2017 en 2019. Deze lastenverlaging wordt verdeeld over één derde structurele werkgeversbijdrageverminderingen, één derde bijdrageverminderingen gericht op lage lonen, en één derde gericht op bedrijven onderworpen aan internationale concurrentie.
Anderzijds besliste de regering tot een btw-verlaging op elektriciteit van 6% voor huishoudens vanaf april 2014. Deze btw-verlaging zal ten laatste in september 2015 worden geëvalueerd. Bovendien zal deze maatregel gepaard met de volledige afschaffing van de btw op de federale bijdrage op gas en elektriciteit.
Naast deze lastenverlagingen stelt de federale regering voor om in nauwe samenwerking met de regio’s onder bepaalde voorwaarden lastenverlagingen toe te kennen aan bedrijven in ontwrichte zones.
Deze inspanningen komen bovenop de lastenverminderingen die reeds in de begrotingen van 2013 en 2014 werden beslist, en die de loonkostenhandicap reeds met zo’n 700 miljoen euro doen dalen. De regering roept de sociale partners op om in onderling overleg af te spreken de vooropgestelde lastenverlagingen integraal te gebruiken voor het verkleinen van de loonhandicap van ons land t.o.v. de 3 voornaamste buurlanden.
Slotsom
Zoals steeds door CD&V gevraagd, heeft het land nood aan een concurrentiepact, dat een structurele oplossing voorziet voor de loonhandicap ten aanzien van de 3 voornaamste buurlanden. Vandaag werd een belangrijke stap om zo een pact te sluiten gezet, met de door ons gevraagde garanties. De loonkloof met de ons omringende landen wordt weggewerkt, via een wettelijk kader. Er worden bijna 1400 miljoen euro bijkomende lastenverlagingen voorzien. Dit is een cruciale stap om de economie in ons land opnieuw zuurstof te geven, zodat de bedrijven bestaande jobs kunnen veiligstellen en nieuwe creëren.